A-
A+
A-
A+
Enontekiö on aloittanut rokotukset valtakunnallisen suosituksen mukaisessa järjestyksessä.
Jonna Nikumaa
Koronahoitaja Heli Järvi oli virallisesti ensimmäinen, joka sai rokotteen Muonion-Enontekiön terveydenhuollon piirissä. Epävirallisesti ensimmäinen oli yöhoitaja, joka kiirehti vuoronsa jälkeen kotiin nukkumaan eikä ehtinyt jäädä kuvattavaksi. Ensimmäisenä koronarokotteen Enontekiöllä ja Muoniossa saavat he, jotka ovat mukana testauksessa tai infektiopotilaiden hoidossa. Koska henkilökunta on niin pieni, se tarkoittaa lähes kaikkia. Rokotteita Muonioon saatiin ensimmäisessä lähetyksessä reilu viisikymmentä, Enontekiölle kuskattiin kymmenisen rokotetta. Niillä koko sairaanhoitopiirin Muonion ja Enontekiön perusterveydenhuollon henkilökunta saa ensimmäisen rokotuksen.
– Vähän käsi tärisi, kun laitoin piikkejä, ettei mene rokotetta hukkaan, hymyilee kollegojaan tiistaiaamuna Muonion hyvinvointilaitoksessa rokottava terveydenhoitaja Outi Palojoensuu.
Enontekiöllä rokotukset aloitettiin keskiviikkona.
Virusrokotteen saaneille annetaan heti myös toinen aika kolmen viikon päähän, jolloin annetaan tehosterokotus.
THL:n ohjeiden mukaan raskaaksi tulemista pitää välttää piikin jälkeen seuraavat kaksi kuukautta, mutta se on varotoimenpide. Rokotteesta voi tulla normaaleja yleis- ja paikallisoireita, päänsärkyä, nivel- ja lihaskipua, kuumetta, väsymystä, huonovointisuutta sekä pistosalueen kuumotusta, turvotusta tai ihottumaa. Oireet voivat kestää muutaman päivän. Rokotteesta ei kuitenkaan voi saada koronavirustartuntaa.
Muonioon ja Enontekiölle rokotteet saadaan sairaanhoitopiirin sairaala-apteekista, joka koordinoi rokotteiden jakoa koko Lapissa, ja josta rokotteita jaetaan kuntiin asukaslukuun suhteutettuna. Tarkkaa tietoa tulevista rokotemääristä ei ole, mutta kun henkilökunta on saatu rokotettua, aletaan rokottaa kunnan hoivakodeissa ja kotihoidossa työskenteleviä sekä heidän asiakkaitaan.
– Minulla on tässä aakkosjärjestyksessä kaikki Muonion ja Enontekiön yli 80-vuotiaat, heille soitetaan kaikille henkilökohtaisesti, koska rokote on saatavilla, johtava hoitaja Sinikka Yliniemi sanoo.
Nuorempiin rokotettaviin ei oteta henkilökohtaisesti yhteyttä, vaan heille tiedotetaan rokotusmahdollisuudesta yleisesti, kun rokotteita on sen verran, että muiden kuin riskiryhmäläisten rokotukset voidaan aloittaa.
Kaikkien kuntalaisten rokottaminen on hurja urakka, ja sitä varten Muoniossa ja Enontekiöllä on palkattu hieman lisää henkilökuntaa. Koronavirusrokotteen kirjaamisessa on enemmän työtä kuin muissa käytössä olevissa rokotteissa.
Nyt pistettävä rokote on nimeltään BNT162b2 Comirnaty. Se perustuu dna-tekniikkaan. Rokote sisältää viestiRNA:ta, joka kuljettaa ihmisen soluihin viestin, jotta ne alkavat valmistaa viruksen pintaproteiinia. Ihmisen elimistö reagoi itse tuottamaansa viruksen pintaproteiiniin samalla tavalla kuin jos se tulisi ulkopuolelta, immuunipuolustuksella. Rokote ei siis sisällä viruksen osia tai heikennettyä virusta, kuten perinteiset rokotteet.
– Tämä on iso asia lääketieteessä, ja käsittääkseni ensimmäistä kertaa käytössä nyt tässä rokotteessa, johtava lääkäri Teemu Taulavuori sanoo.
Hän uskoo, että keksintö mullistaa rokottamisen. Samaan tapaan viruksen proteiini pcr-testillä tunnistamalla ja soluihin kuljettamalla on jatkossa mahdollista valmistaa muitakin rokotteita nopeasti.
Kevään aikana voi tulla muitakin rokotteita, jotka voivat toimia eri mekanismilla. Silloin tulee pitää huolta siitä, että tehosterokotus annetaan samalla rokotteella, millä alkuperäinen rokote on annettu.
Taulavuori otti itsekin rokotteen ensimmäisten joukossa.
– On se helpottavaa. Kotona totesivat, että hyvä, että on yksi, joka ei siihen sairastu, niin saa hoitaa eläimet, hän naurahtaa.
TIETOLAATIKKO