A-
A+
A-
A+
Koronatilanne on rauhallinen Muoniossa ja Kolarissa, Kittilän tilanne huolestuttaa.
Jonna Nikumaa, Mari Palomaa
Kolarissa ja Muoniossa yläkoululaiset ja lukiolaiset eivät siirry etäopetukseen hiihtoloman jälkeen ainakaan tämänhetkisen tilanteen perusteella. Valtioneuvosto linjasi viime viikolla, että kaikilla leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla perusopetuksen yläluokat ja toinen aste siirtyisivät etäopetukseen. Lapin sairaanhoitopiirin alueellinen koronakoordinaatiotyöryhmä oli kuitenkin tiistaina sitä mieltä, että epidemiatilanteen perusteella tarvetta yläkoulujen etäopetukseen ei ole, ja toisen asteen etäopetusta tarkastellaan kunnittain riskiarvion perusteella. Sekä Kolarin että Muonion yläkoululaiset ja lukiolaiset jatkavat normaalisti lähiopetuksessa.
– Tietyt epidemilogiset luvut pitää täyttyä, että siihen mennään, Muonion ja Enontekiön perusterveydenhuollon johtava lääkäri Teemu Taulavuori sanoo etäopetukseen siirtymisestä.
Hän muistuttaa, että koulunkäynti on verrattavissa työssäkäyntiin, kovin kevein perustein sitä ei vaikeuteta.
Lapin sairaanhoitopiiri tiedotti tiistaina, että viimeisen kahden viikon aikana tartuntojen ilmaantuvuusluku on 79,6 /100 000 asukasta. Luvussa ovat mukana kaikki sairaanhoitopiirin alueella todetut tartuntatapaukset, myös matkailijat. Luku on huomattavasti korkeampi kuin THL:n ilmoittama ilmaantuvuusluku , joka on 47,8 /100 000 asukasta. Tartunnoista puolet todettiin ulkopaikkakuntalaisilla. Erityisesti Kittilässä koronatilanne on huolestuttava. Tautitapaukset ovat lisääntyneet rajusti ja kunnassa on viime viikon maanantain jälkeen 17 koronatartuntaa, ja niiden joukossa on ollut yksi varmistettu brittimuunnostapaus. Virusmuunnoksen tiedetään tarttuvan tavallista koronavirusta herkemmin.
– Tietoa brittimuunnoksen laajamittaisesta leviämisestä ei ole, mutta jos löytyy yksikin, tiedetään, että sitä täällä liikkuu, Kittilän johtava lääkäri Heidi Tanninen sanoo.
– Tämä oli myös odotettavissa, koska täällä on niin paljon väkeä Etelä-Suomesta ja pääkaupunkiseudulla brittimuunnos alkaa jo olla hallitseva muoto. Valtaosa on varmasti toiminut vastuullisesti, mutta virus leviää, kun liikkuu siellä, missä on muitakin.
Koko Lapin sairaanhoitopiirin alueella otetuista koronavirusnäytteistä on otannoissa todettu brittimuunnoksen aiheuttamaa virusta 15:ssä näytteessä. Brittimuunnosta on todettu Kittilän ja Kolarin lisäksi Rovaniemellä, Pellossa ja Pelkosenniemellä annetuissa näytteissä.
Tartunnat liittyvät usein lähipiiriin, ja altistuminen on voinut tapahtua jo matkailijan kotipaikkakunnalla. Edelleen on kuitenkin Tannisen mukaan nähtävissä myös se, että tartuntoja saadaan ravintoloissa.
Viimeisen viikon aikana Kittilässä todetuista tartunnoista 12 on ollut ulkopaikkakuntalaisilla ja ulkomaalaisilla henkilöillä, ja valtaosa tartunnan saaneista on oleskellut Levin alueella. Kaikki tartuntaketjut eivät ole täysin selvillä, ja altistuneita on melko runsaasti. Hän pitää todennäköisenä, että tartuntojen määrä tulevina viikkoina kasvaa.
– Luultavasti tartuntoja nähdään lopunkin hiihtolomakauden aikana paljon.
Kittilässä sairastuneet eivät ole toistaiseksi tarvinneet sairaalahoitoa, mutta testaus ja jäljitystyö kuormittavat terveyskeskusta.
Kolarissa viime viikolla tilanne oli huolestuttava, tartuntoja oli useita ja kaikkien tartuntojen alkulähde ei ollut tiedossa. Tällä viikolla tilanne on rauhoittunut. Karanteenissa olevilla ihmisillä on viime viikolla todettu kaksi uutta tartuntaa ja tämän viikon puolella on todettu yksi uusi tartunta matkailijalla. Viime viikolla todettiin myös yksi muuntovirustapaus, mutta Kolarin johtavan lääkärin, Ulla Ylläsjärven mukaan vaikuttaisi siltä, että tartuntaketju on saatu hyvin kiinni.
Viime viikolla testissä kävi paljon matkailijoita, mutta tällä viikolla ulkopaikkakuntalaisten määrä on ollut noin kolmannes.
Muonio näyttää selvinneen ilman koronatapauksia matkailijoiden tulosta huolimatta.
– Matkailijoita on käynyt testissä niin kuin paikallisiakin, eikä meillä ole positiivisia, Taulavuori sanoo.
Testausmäärät ovat pysyneet korkealla tasolla, minkä vuoksi tilannekuva on uskottava.
– Oikeastaan kiitos kuuluu niille kunnille, jotka ovat tehneet niin hyvin jäljitystyön, että epidemianalut on saatu kuriin. Nautimme muiden hyvän työn tuloksista, Taulavuori sanoo.
Aiemmin tiedotettiin, että Lapin maakunta olisi leviämisvaiheessa. Se ei pitänyt paikkaansa. Maakunta on edelleen epidemian suhteen kiihtymisvaiheessa, mutta viimeisen kahden viikon aikana koronatilanne on selvästi aktivoitunut. Talvilomien matkailijapaineen vuoksi Lapissa otetaan koronaviruksen tiukemmat rajoitustoimet käyttöön.
Lapin aluehallintovirasto kielsi maanantaina Lapin sairaanhoitopiirin kunnissa kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli kuusi henkilöä. Määräys tuli voimaan tiistaina ja jatkuu 28. maaliskuuta saakka Lapin sairaanhoitopiirin kunnissa.
Aluehallintoviraston mukaan Suomen koronavirustilanne on huonontunut nopeasti ja etenkin pääkaupunkiseudulla virusmuunnokset ovat levinneet nopeasti. Myös Lapin sairaanhoitopiirin alueella on tartuntoja esiintynyt aikaisempaa enemmän. Lapin Avi päättää myöhemmin yleisölle avoimien tilojen, muun muassa kirjastojen käytöstä ja tiedottaa siitä erikseen.
Pian käynnistyvien ylioppilaskirjoitusten järjestäminen varmistetaan koko maassa, mutta kuntavaalien pitämisestä tai pitämättä jättämisestä ei ole tehty vielä päätöksiä.
TIETOLAATIKKO