A-
A+
A-
A+
Vuoden 2021 ensimmäinen päivä on tänään. Mutta mikä jäi mieleen vuodesta 2020? Luoteis-Lapin toimittajat kertovat omasta työvuodestaan.
Korovuosi tiivisteenä
Tammikuun lopussa ensimmäinen epäilys Ivalossa, joka oli aiheeton. Kiinanmaalta eläintorilla levinnyt virus lähti leviämään ympäri maailmaa, ja sitä odotettiin myös tänne. Seuraavalla viikolla todettiin ensimmäinen tapaus Lapissa. Maaliskuussa epidemian pelko alkoi näkymään urakalla myös Tunturi-Lapissa. Viides päivä maaliskuuta ilmestyneessä Luoteis-Lapissa ei virusta käsitelty lainkaan, ja kannessa mainostettiin Ida-Elinan konserttia Muonion kirkon 200-vuotisjuhlassa maaliskuun lopussa. Tilanne eskaloitui niin nopeasti, että lopulta tuo konsertti jouduttiin perumaan. Seuraavalla viikolla testaukset olivat jo Muoniossa alkaneet, Kolarissa eivät ihan vielä. Pääjutussa kerrottiin, että Covid-9 jyllää voimalla Euroopassa, mutta peruutuksia oli kuitenkin tullut vain yksittäin.
Seuraavalla viikolla järjestettiin H-pilkit, joka jäikin pitkästä aikaa ainoaksi yleisötapahtumaksi. 19. maaliskuuta tapahtumien peruminen oli jo täydessä vauhdissa niin, että Pidä Mielessä- järjestöjen ja yhdistysten ilmaispalstan tapahtumat jouduttiin toimituksen puolesta tarkistamaan. Saman viikon kolumnissa käsiteltiin koronatapahtumien etenemistä.
Liike tuntui loppuvan kokonaan maaliskuun puolessa välissä. Se ei kuitenkaan tarkoittanut, että liike olisi lakannut toimituksessa. Olimme Luoteis-Lapissa jo aiemmin siirtyneet julkaisemaan uutisia jatkuvalla syötöllä netissä. Maaliskuun koronauutisten tulva ja tiedon tarve tarkoitti sitä, että julkaisimme netissä (ja jaoimme somessa) valtavalla höyryllä koronauutisia, jotka koskivat uusia todettuja tapauksia, rajoituksia ja valmiuslain käänteitä. Tieto vanheni äärimmäisen nopeasti, eikä läheskään kaikki netissä julkaistu päätynyt koskaan printtilehteen asti. Ihmisten tiedonjano oli kuitenkin valtava ja siihen halusimme myös paikallislehdessä vastata.
Tunturi tyhjeni, ja jouduimme lopettamaan Huiput-liitteen viidennen numeron jälkeen. Sitä ei kannattanut enää jakaa, sillä matkailijoita kehotettiin palaamaan kotiinsa.
Koska tapahtumat ja matkailu käytännössä loppui, myös yritysten ilmoittelu hiljeni rajusti. Se vaikutti myös lehteen. Luoteis-Lapin työntekijät joutuivat pitämään lomautuspäiviä, jotka jatkuivat vuoden loppuun asti.
Epidemiaa lähellä oltiin huhtikuun alussa, kun tartuntoja oli Kolarissa toistakymmentä ja altistuneita kymmeniä. Tilanne kuitenkin rauhoittui, ja kesällä järjestettiin pieniä tapahtumiakin. Kesä saatiin olla rauhassa, kunnes ruskaturistien illanvietoista Ylläksellä ryöpsähti koko maan kattavia tartuntaketjuja.
Korona palasi uutisotsikkoihin testauksella elokuun viimeisessä lehdessä, jolloin oli esillä myös matkailuyrittäjien turhaan esittämä matkailukupla. 17. syyskuuta lehden pääuutisjuttu kertoi jo, että Talvi on pian menetetty. Pelot myös toteutuivat. Ulkomailta Lappiin suuntautuvaa matkailua ei mahdollistettu. Kirjoitin kolumnin silloin otsikolla: Eihän tämä näin voi mennä! Se meni juuri niin.
Jonna Nikumaa
Pennut pelastivat kirotun vuoden
Kuusi kirjainta - ko-ro-na – mäiski Tunturi-Lappia lujaa keväällä ja pitkälle sen jälkeenkin. Jokavuotisen matkailuliitteen Tunturi-Lapin Huippujen tekeminen törmäsi tiiliseinään ja loppui kymmenviikkoisen rutistuksen puolivälissä, kesken kuumimman kevään, kun matkustamista ei enää suositeltu laisinkaan.
Tunturikeskukset jäivät silti jotenkin tältä vuodelta mieleen. Kuuntelimme yrittäjien huolia tulevaisuudesta, näimme ensin intoa, sitten hermostunutta odottamista ja ehkä lopuksi taas vähän optimismia. Kävimme katselemassa, kun ministerit puhuivat telkkarille ensilumenladun edessä. Mietimme varasuunnitelmaa, jos matkailu muuttuukin pysyvästi. Esittelimme sitkeitä yrittäjiä.
Mikä sitten oli mieleenpainuvin työhomma tänä vuonna? Kyllä se Ylläksen suunnalle tällä kertaa menee. Oliko se kaivoksista varoittava muusikko Timo Rautiainen, Kaulasen Sampo leikkaamassa juustoa, matkailijoita lempeästi kaitseva Riitta Karhusilta tai ehkä Ylläs-uskollisuutta tutkinut Kaisa Aro?
Hyviä kaikki, mutta en valitse mitään noista. Viime vuoden suosikkini olivat Inka, Izzy, Iduna, Inari, Isis, Isbjörn ja Inuit – Äkäskeron huskypennut, joiden kuva on tuossa yläpuolella. Sovimme pentuja kasvattavan ja kouluttavan Susi Krellin kanssa, että piipahtaisin säännöllisesti Äkäskeroon katsomaan pentujen kasvua, ja voi pojat, kyllä ne kasvoivatkin. Kämmenelle mahtuvista rääpäleistä tuli ensin pätkäjalkaisia pulleroita, sitten reippaita pikkumonstereita ja lopulta lähes täysikokoisia maailmantutkijoita. Viisi narttua ja kaksi urosta ovat jo muuttaneet äitinsä luota omiin häkkeihin uusien kämppäkavereiden opetettavaksi, ja ne opettelevat pikku hiljaa rekikoirien tavoille, siis odottamaan ja toimimaan vasta käskystä. Into jalostetaan vauhdiksi, ja ehkä jo tänä keväänä ne vetävät matkailijoitakin, oppaita ainakin.
Voin muuten kertoa, että etätöiden, kunnallispolitiikan vänkäämisen ja tinkaamisen, tulipalojen ja koronapäivystyksen keskellä oli sanoinkuvaamattoman mukava käydä väljässä koiratarhassa hengittelemässä ja rauhoittumassa koiranpentujen kanssa.
Sekin oli palkitsevaa, että pystyy seuraamaan yhtä pientä aihetta pitkäjänteisesti vuoden ajan. Se ei toimituksen vilskeessä ole aina mahdollista, kun juostaan aiheesta toiseen ja otetaan jatkuvasti uusia asioita haltuun. Seurannan tulos tulee muuten luettavaksi ensi kesänä Tunturi-Lapin kesä -lehdessä.
Anssi Tapio
Kuka tulee jutulle seuraavana?
Viime vuonna näihin aikoihin mietimme toimituksessa, että tehdäänpä vuodesta 2020 oikein henkilöjuttujen vuosi. Koetimme entistäkin hanakammin kaivaa kiinnostavat ihmiset elämäntarinoitaan jakamaan. Henkilöjuttuja myös vinkataan meille säännöllisesti, ja ne taitavat monesti olla lehden tarkoin luetuimpia.
Viime vuoden lehtiä selaillessani totesin, ettei niitä henkilöjuttuja ihan valtavasti kuitenkaan kertynyt, mutta useita kuitenkin. Monet niistä tein minä. Alkuvuoden juttutarjontaa väritti korona ja etäisyyden pitäminen, mutta viime vuosi viimeistään osoitti, että onnistuu se puhelimessakin. Otinkin loppuvuodesta pienen haasteen ja tein yhden henkilöön perustuvan jutun puhelimessa. Läsnäoloon ei aina tarvita fyysistä läheisyyttä.
Toimittajana kun soittaa ihmiselle ja kysyy henkilöön perustuvaan juttuun, ensimmäinen vastaus on usein ihmettelevä ja empivä. Minustako? Näin usein etenkin silloin, kun ihminen ei ole vaikka työnsä puolesta tottunut olemaan esillä. Luulenpa, että mielenkiintoisimmat jutut saattavat kuitenkin lymyillä juuri heidän muistoissaan. Jonkun pitää vain kysyä. Moni tuntee kiinnostavan henkilön henkilöjuttuun, mutta mitä jos tehtäisiinkin seuraavaa juttu sinusta? Mitä kertoisit?
Kirjottaja etsii käännekohtia, yksityiskohtia, se on kirjoittajan homma. Käännekohdista usein löytyy ne elämänopitkin, joita jutussa voi kertoa. Mutta käännekohdat eivät aina ole selkeitä. Voi olla, että ne ovat ihan loivia nyppylöitä. Uskon, että laulu on oikeassa: jokainen ihminen on laulun arvoinen. Haluan tuulettaa mielikuvaa siitä, kuka on kiinnostava ihminen juttuun. Toimittajana minua motivoi nostaa esiin asioita, jotka muuten jäisivät pimentoon. Tehdä näkymätön näkyväksi. Tarjota uusi näkökulma. Tätä elämää voi elää niin monin eri tavoin.
Viime vuosi oli nopeiden ja elintärkeiden uutisten vuosi, mutta parhaiten mieleen jäivät kuitenkin keikat, joissa ajan kanssa istuttiin ja juteltiin elämästä. Alkutalvesta katselin kameran linssin läpi, kun Pajalan uimahallin kaiken kokeneet uimaopettajat istuivat ponnahduslaudalla. Kesällä olin sääskien syömänä Venejärven kauneutta ylistävien uusien asukkaiden kanssa. Syksyllä minulla oli kunnia istua Uuttu-Kallen keittiössä Äkäslompolossa kysymässä, että kukas se Kalervo Uuttu on.
Loppusyksystä tuleva kolarilainen kirjailija kertoi, että on lapsena kuunnellut uuninpankolla Leevi and the Leavingsia. Samoihin aikoihin katsoin, kuinka kaunis voi olla metsämättäällä makoileva rintasyöpätarinan animaation nukke. Marraskuussa koronan vuoksi Hannukaiseen väliaikaisen kodin tehnyt australialais-brittimies kertoi, miltä tuntuu eksyä metsään. Joululehteen kuuntelin ja kirjoitin 40-vuotisen uran rautakaupassa tehneen mietteitä.
Nostan hattua jokaiselle, joka uskalsi kertoi tarinansa. Kenestä tehdään seuraava juttu?
Tiina Tapio
TIETOLAATIKKO