A-
A+
A-
A+
Galleria Jieriksessä Kielassa on esillä taidenäyttely, joka on samalla satumetsä.
Jonna Nikumaa
Metsä on saapunut Kielaan. Ihan konkreettisesti. Joka puolella on lehtiä ja vihreää, Taru Sormusten herrasta -elokuvan musiikki soljuu mystisenä korviin. Joka puolella ”metsää” on erilaisia hahmoja ja upeita maalauksia. Kokemus on taianomainen.
Satumetsä Kielassa.Kielan näyttelyn nimi on Once upon a time in Lapland, joka kuuluu suomeksi suurin piirtein Olipa kerran Lapissa. Näyttelyn satumaailman on luonut belgialais-thaimaalais-australialainen, Eurooppalaiseen kulttuuriyhdistykseen kuuluva taiteilija Virginie Andre. Hän on asunut Muodoslompolossa jo toista vuotta vakituisesti miehensä Harrinivassa työskentelevän Onni Sarvelan kanssa. He ovat olleet Muoniossa jo aiemminkin useita talvikausia, mutta nyt koronaviruspandemia sai jäämään pidemmäksi aikaa.
– Halusin antaa jotain takaisin tälle yhteisölle. Minut on otettu täällä niin hyvin vastaan, hän sanoo.
Sekä Andre, että Sarvela tutkivat molemmat ihmisten radikalisoitumista sekä väkivaltaisen ääriajattelun ennaltaehkäisemistä ja korjaavaa työtä ja sitä miten media käsittelee terrorismia. Andre on erityisesti tutkinut sitä, miten sadut ja tarinat voivat olla avuksi lapsille ja nuorille tässä työssä. Sitä kautta saduista, tarinoista ja myyteistä on tullut myös hänelle itselleen tärkeitä, ja myös luovuuden lähde taiteeseen.
– Työskentelen keramiikan kanssa.
Andren töissä savi yhdistyy erilaisiin luonnon materiaaleihin, höyheniin, karvaan tai sarviin. Hän tekee esimerkiksi keijuja, tonttuja, metsänhenkiä. Kunniapaikalla näyttelyssä on Metsän kuninkaan, Tapion vaimo Mielikki.
Näyttely ei koostu pelkästään Andren töistä, vaan hän on pyytänyt töitä usealta eri taiteilijalta, joista moni on omassa maassa ja kansainvälisestikin arvostettuja.
– Kaikki taitelijat olivat hyvin innoissaan ja ovat lähettäneet työnsä omalla kustannuksellaan, minä en ole saanut tämän tekemiseen mitään rahoitusta, Andre kertoo.
Andren rakentamassa taikametsässä voi seikkailla pitkäänkin ja löytää aina uutta katseltavaa. Puissa on erilaisista tapeteista leikattuja lehtiä ja Buzz Buryn oluttölkeistä leikkaamia perhosia. DJ:nä työskentelevä mies on miksannut Andrelle myös taustalla soivan musiikin kokonaisuudeksi.
Ranskalainen Julie Forno on lähettänyt näyttelyyn pienen tarinalaatikon, jossa on paperista leikattu Lucy-keiju, joka sytyttää iltaisin taivaan tähdet. Koivussa roikkuu Andren oma Tomi Polar, ilkikurinen sininen hieman ilkikurinen keiju. Keskellä kaikkea ovat metsän veljekset. Kymmenen erilaista veljestä, joilla on erilaiset luonteet ja tehtävät. Erilaisia metsän olentoja, maalauksia ja yksityiskohtia on joka puolella.
Esillä on mainittujen lisäksi australialaisten Margaret McLoughlinin, Emma Jenningsin, Clairy Laurencen, Emma Hackin ja Rachel Favellen töitä. Lill-Anita Olsen, Dag Bratbergsengen ja Gry A. Stromnes ovat Norjasta, Phoebe Capelle Uudesta Seelannista, Alina Allen Alankomaista, Louise Brown Iso-Britanniasta, Maria Kreutzmann Grönlannista ja Anastasia Dubovska Latviasta. Suomesta mukana on taidemaalari Leena Vaara.
Thaimaalais-belgialainen Andre on varttunut Belgiassa ja Thaimaassa ja asunut viimeiset 14 vuotta Australiassa, jossa maisema ja myös tietyllä tapaa ihmiset ovat samanlaisia kuin Suomessa.
– Toki siellä on paljon lämpimämpää, mutta silti, Andre nauraa.
Andre rakastaa suomalaista metsää, ja saa siitä energiaa. Häneen on tehnyt vaikutuksen ihmisten luontosuhde Lapissa. Miten esimerkiksi porosta on perinteisesti hyödynnetty lähes kaikki, taljasta luihin asti.
– Se on hämmästyttävää.
Näyttelyn kautta Andre haluaa kertoa, millaisena taianomaisena paikkana hän näkee Lapin. Lisäksi hän haluaa tuoda virkistystä ja piristystä ankeaan aikaan.
– Ihmiset ovat täällä hurjan sitkeitä. Tästä kaikesta huolimatta niin positiivisia.
Once upon a time in Lapland -näyttely on esillä Kielassa tammikuun 28. päivään asti. Sen jälkeen osa näyttelystä menee esille Rovaniemelle Arctic Design Shoppiin.
TIETOLAATIKKO