A-
A+
A-
A+
Muulloinkin pääsee, jos tarve on perusteltu. Kolarissa tai Muoniossa raja-asemilla ei ole ainakaan toistaiseksi testauspisteitä.
Jonna Nikumaa
Suomen sisäministeriö rajoittaa Kolarin, Muonion, Pellon ja Karesuvannon rajanylityspaikkojen aukioloa tulevasta maanantaista lähtien. Rajanylityspaikat ovat avoinna kello 7–21. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä eivätkä sellaista välttämätöntä henkilöliikennettä, jolla on perusteltu tarve rajan ylittämiseen aukioloaikojen ulkopuolella. Muut rajanylityspaikat ovat edelleen auki vuorokauden ympäri.
Suomen ja Norjan välisen maarajan rajanylityspaikat ovat avoinna klo 9–21.
Rajoituksilla pyritään vähentämään rajan yli saapuvaa liikennettä, jotta estettäisiin uusien koronavirusmuunnosten leviämistä. Rajoitukset ovat voimassa ainakin 25. helmikuuta saakka.
Terveysviranomaisten tavoitteena on, että kaikki rajanylittäjät saadaan ohjattua koronatestiin, jos heillä ei ole esittää riittävän tuoretta negatiivista koronatestitulosta, todistusta sairastetusta ja parantuneesta koronataudista tai rokotetodistusta. Ministeriö tiedottaa, että aukioloaikojen rajoittaminen keskittää rajanylitysliikenteen pääsääntöisesti päiväaikaan ja iltaan, jolloin terveysviranomaisilla on mahdollisuus olla läsnä rajanylityspaikoilla ja tavoittaa kaikki rajanylittäjät.
Muoniossa testaaminen ei kuitenkaan siirry rajalle, koska raja Muonion kohdalla on hyvin hiljainen. Karesuvannossa, Kilpisjärvellä ja Hetassa testauspaikat ovat hyvinkin lähellä rajaa.
– Välttämättömän ja säännöllisen liikenteen testaaminen on mahdollista testipaikoilla, Muonion johtava lääkäri Teemu Taulavuori sanoo.
Muoniossa koronatestit tehdään ammattiopisto Lappian tiloissa Ojustiellä päiväsaikaan ja hyvinvointikeskuksen päivystyksessä muuna aikana. Testipaikoille ohjataan rajalta viranomaisten kehotuksin ja tienvarsikylttien opastamana.
Kolarissakaan ei olla perustamassa testipaikkaa rajan tuntumaan, ainakaan toistaiseksi. Kolarin terveyskeskus testaa viikossa satakunta rajan yli liikkuvaa. Luvussa ovat mukana satunnaiset kulkijat ja säännöllisesti liikkuvat.
– Rajan kanssa tehdään yhteistyötä tiiviisti, Kolarin johtava lääkäri Ulla Ylläsjärvi sanoo.
Rajanylityspaikkojen liikenteen rajoittaminen ei vaikuta perustuslaissa turvattuun liikkumisvapauteen, jonka mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan. Maahantulo on kuitenkin sallittua vain avoinna olevien rajanylityspaikkojen kautta. Jokaisella on myös oikeus lähteä maasta, ellei hänen matkustusoikeuttaan ole matkustuskiellolla tai muutoin lakiperusteisesti rajoitettu.
Rajavartiolaitos neuvoo kansalaisia rajanylitysliikenteestä puhelimitse ja sähköpostitse. Palvelua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8–16 välisenä aikana numerossa 0295 420 100. Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen rajavartiolaitos@raja.fi.
Suomi vaatii negatiivisen koronatestin rajan ylittäviltä ulkomaalaisilta, ja jos oleskelee maassa yli kolme vuorokautta, pitää hakeutua toiseen testiin. Säännöllisesti kulkeville työmatkalaisille riittää testi kerran viikossa. Maahantulon rajoitukset ovat voimassa 25. helmikuuta asti. Myös Ruotsi alkoi viikko sitten vaatimaan rajan ylittäviltä suomalaisilta korkeintaan 48 tuntia vanhaa koronatestitodistusta, työmatkalaisilla testi saa olla korkeintaan viikon vanha. Kolarin terveyskeskus tiedotti, että se testaa työssään rajan yli kulkevat, mutta muissa tilanteissa Ruotsiin haluavien oireettomien täytyy käydä testissä yksityisellä puolella. Muoniossa rajanvetoa ei haluttu tehdä. Kaikki Ruotsiin menijät testataan tarvittaessa.
– Meitä ei kiinnosta se, millä asialla ihminen on, jos on luvat. Yritetään palvella kaikki rajanylittäjät ja antaa ihmisille tietoa omaehtoisesta karanteenista, Taulavuori sanoo.
TIETOLAATIKKO