A-
A+
A-
A+
Kolarin rajalla estettiin tiistaina kuljetusyrittäjän rajanylitys sillä perusteella, että tämä aikoi jakaa Ica Lahtiksessa pakattuja kauppatavaroita niitä tilanneille kolarilaisille.
Tiina Tapio
Kaunisjokisuun Ica Lahtis ei saa tavaroita rajan yli Kolarissa, Tornion ja Haaparannan rajalla sama toiminta on sallittua.
Jonna Nikumaa
Ica Lahtis ilmoitti lopettavansa toimintansa, jos ei Suomi avaa rajaansa 13. toukokuuta mennessä. Pieni kauppa elää Suomen puolen asiakkaista.
Ica Lahtis ilmoitti Luoteis-Lapissa, että ihmiset voisivat ostaa tavaraa, jonka kuljetusyritys heille toimittaisi. Se ei onnistunut. Yrittäjä Lena Snell on vihainen ja väsynyt. Hän kertoo, että Suomen rajavartiolaitos kielsi toiminnan. Suomalainen kuljetusyrittäjä ei voi hakea ruokakasseja rajan toiselle puolelle ja jakaa niitä Suomen puolella asiakkaille.
– Ihmiset soittavat ja kysyvät. Minä yritän vain elää yli tämän koronan, hän huokaisee.
Hän on luovuttanut taistelun omalta osaltaan ja laittanut asiasta kyselyn Ica-ketjulle.
– He tutkivat asiaa.
Snell toteaa, että yrittäjä ei voi elää epävarmuudessa. Pitää olla varma tieto siitä, pääseekö rajan yli vai eikö pääse. Muuten ei voi toimia.
– Ei kukaan halua tautia levittää, mutta että kauppatavaroista, hän puuskahtaa.
Asiassa on kaksi näkökohtaa. Tulli valvoo tavaroiden liikkumista rajan yli, kun taas Rajavartiolaitos henkilöliikennettä.
Tullilla ei ole asiaa nokan koputtamista. Tornion tullin johtaja Juha Heikkilä sanoo, että tavaroiden vienti Ruotsista Suomeen yksityisen kuljetusyrityksen voimin ja jako yksityisille ihmisille ei ole suositeltavaa, mutta se ei ole kiellettyäkään.
– Tullin puolesta se on aivan ok, hän sanoo.
Hän myös korostaa, että EU:n sisärajakuljetuksia koskevat määräykset eivät ole muuttuneet, eikä laillista tavarankuljetusta voida kieltää.
Rajavartiolaitoksen mukaan asia ei ole ok. Ei, vaikka Tulli ja Rajavartiosto tiedottivat 24. huhtikuuta yhteisellä tiedotteella seuraavasti:
Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti Suomen ja Ruotsin välisellä sisärajalla kaupallinen tavaraliikenne kaupallisten toimijoiden välillä on sallittua, mutta kaupallinen tavaraliikenne yritykseltä suoraan yksityishenkilöille ei ole suositeltavaa. Rajanylitystilanteessa Tulli ratkaisee tavaran kulkemisen luvallisuuden ja Rajavartiolaitos tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstön rajanylityksen luvallisuuden.
Villakoiran ydin on Rajavartiolaitoksen asiantuntija Antti Saarisen mukaan siinä, keitä Rajavartiolaitos tulkitsee logistiikka- ja kuljetusalan henkilöiksi, jotka saavat ylittää rajan. Suoraan kuluttajille tavaraa jakava yrittäjä tai hänen työntekijänsä ei ole Saarisen mukaan kuljetus- ja logistiikka-alan henkilöstöä, vaan henkilön tulee olla sellainen, joka kuljettaa tavaran rajan yli lähettävästä yrityksestä toiseen, vastaanottavaan yritykseen, ja josta tavara sitten jaetaan eteenpäin. Vastaanottavalla yrityksellä pitää tietenkin olla lain mukaan elintarvikeluvat.
Eli tässä kohtaa tiedotteessa mainittu "ei suositeltava" muuttuukin Rajavartioston linjauksella kielletyksi, ja sillä perusteella Ica Lahdesta tavaroita hakeva ja niitä Suomen puolella asiakkaille jakava kuljetusalan yrittäjä tai hänen työntekijänsä ei saa lupaa ylittää rajaa.
– Rajavartiolaitoksen tulkinnan ja linjauksen mukaan tällaista kuljetusta suorittavan henkilön rajanylitystarkoitus ei ole sellainen, joka vastaisi Valtioneuvoston päätöksen tavoitteita (koronaepidemian leviämisen hallinta) ja päätöksessä määritettyä tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstön toimintaa, ja oikeuttaisi rajanylitykseen vallitsevassa tilanteessa, Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Janne Kurvinen perustelee.
Erittäin omituisen asiasta tekee se, että esimerkiksi Maxi Ica Stormarknad Haparanda mainostaa kotiinkuljetuksia Haaparannan ja myös Tornion kaupungin alueella. Tornion raja on erittäin vilkas korona-aikanakin, ja siellä päästetään yksityisille ihmisille esimerkiksi kauppakasseja toimittavat kuljetusyrittäjä Haaparannan puolelta ajamaan Tornioon ruokatoimituksia. Pellossa taas sama toiminta oli Kolarin tapaan kielletty. Eli poikkeuslain tulkinta muuttuu, kun rajaa mennään etelämmäs.
– En mie välitä muusta ko siitä, että se on tasapuolista. Jos ei kukaan pääse, niin se on selvä, mutta sen pitää koskea sitten kaikkia, Snell sanoo.
TIETOLAATIKKO