A-
A+
A-
A+
Anssi Tapio
Luonnossa on paljon ahkeruutta ja ahkeria eläimiä. Myyrä on suorastaan työn synonyymi, muura muurahainen kortta kuljettaa ja ahkeroi aina ja mikäpä olisi tunnollisempi, kuin poikastaan ruokkiva lintuemo.
Mutta onko luonnossa laiskoja asukkeja?
No on.
Kolarilaisen toimittajan Minttu Heimovirran kirja Sutinaa ja suhmurointia – Suomen luonnon ihmeellisiä asukkaita paljastaa, että suinkaan kaikki luonnon asukit eivät pärjää kovan työntekonsa ansiosta, vaan – olemalla laiskoja.
Kotipihoistakin tuttu metsämaitikka on kasvi, joka pärjää luovalla laiskuudella. Se on puoliloinen, joka näpistää muilta elinvoimaa.
Maitikan taimi kasvaa siemenestä pari senttiä, kunnes se tunnustelee juurillaan ympärillä olevia kasveja. Kun sopiva juuri löytyy, maitikan juurenpäästä tuleekin imunystyrä, joka rohmuaa esimerkiksi mustikan juuresta vettä ja typpeä. Koska maitikka on ovela, naapuri, jonka taskut tyhjennetään, ei välttämättä edes huomaa varkautta. Maitikka liuottaa rosvottavansa juuren pintaa.
Maitikan on pakko alkaa laiskaksi rovoksi, koska sen omat juuret ovat surkastuneet. Ilman rosvoamista se ei pärjäisi.
Maitikkaa näkee esimerkiksi tuoreissa kangasmetsissä ja teiden varsilla, mieluusti kosteahkossa maassa. Useimmin kaunis mutta unohdettavan näköinen maitikka käy mustikan ja kuusen energialompakolla, mikä on hyvä, koska yleisinä kasveina ne pärjäävät luonnossamme maitikan loisimisesta huolimatta. Yleisempi kangasmaitikka loisii etenkin mäntyä ja puolukkaa ja pitää kuivemmasta ympäristöstä.
Siinä missä maitikka pöllii muilta juurillaan, kukkansa puolesta maitikka tarjoilee auliisti. Mettä ja siitepölyä on pörriäisille tarjolla, jotta maitikka pääsee lisääntymistouhuihin. Yksivuotisen maitikan on toisaalta oltavakin houkutteleva pölyttäjille, sillä toista lisääntymismahdollisuutta se ei saa. Maitikka värvää lentävien hyönteisten lisäksi siemenkuskeikseen myös muurahaisia, joille on maitikan siemenissä herkullinen, rasvainen lisäke.
Maitikka itsekin joutuu osaksi elämän kiertokulkua, laiskuudestaan huolimatta. Sitä syövät esimerkiksi jotkin toukat, naarasperhoset ja lehmät. Maitikan oveluus ei siis vielä yletä siihen, että se olisi tehnyt itsestään pahan makuisen.
Käki on luonnon klassikkokelmi, se lintu, joka sysää jälkeläisensä toisten vastuulle. Se haluaa lisääntyä, mutta kotihommat eivät kiinnosta.
Käen moittiminen suoranaisesti laiskaksi on ehkä hieman väärin. Se näkee yllättävän paljon vaivaa hajauttaessaan munansa toisten lintujen pesiin. Ensin se skouttaa sopivia pesiä ja isäntälintuja ja sitten sihtaa oman munimisensa noiden pesien munimisajankohtaan. Munia se plopsauttelee toisten pesiin yhden päivässä joka toinen päivä silloin, kun pesän isäntä ja emäntä eivät ole paikalla. Muna on paikallaan kymmenessä sekunnissa. Se myös hyödyntää sitä, että se näyttää hieman varpushaukalta. Se voi esimerkiksi äännellä haukan tapaan, jotta pesän omistajat eivät heti uskalla paikalle.
Jos isäntälintu näkee käen pesällään, se käy epäluuloiseksi ja voi tarkistaa pesän munat ja tunnistaa sieltä omansa. Käen muna kuitenkin näyttää useimpien varpuslajien munilta, joten niitä ei ole helppo erottaa. Piilotustempun varmistaakseen käki myös heivaa yhden alkuperäisen linnun munan pois pesästä, jottei se jää kiinni, kun munija laskee pesän munat.
Käen poikanen tekee vähintään oman osansa. Se tuhoaa, tappaa ja heittää pesästä pesän muita munia ja poikasia heti vuorokauden kuluessa syntymästään, jottei sen tarvitse kilpailla ruokkijoidensa huomiosta. Tavoitteena on jäädä pesän ainoaksi lapseksi ja odottaa suu auki ruokaa kovaan ääneen vaatien. Jo muutaman päivän ikäisenä käenpoikanen voi olla uusien vanhempiensa kokoinen. Linnuillakin on hoivavietti, eivätkä ne välttämättä siltikään epäile mitään.
Käenmunia on Suomessa löydetty kymmenien eri lintulajien pesistä. Useimmiten se suosii varpuslajeja, kuten leppälintua, joka on käenpoikasen yleisin isäntä, mutta muutkin lintulajit käyvät.
Käki, niin suomalaisena lintuna kuin sitä pidetäänkin, on muuten oikeasti käytännössä viidakon lintu. Se viettää suurimman osan vuodesta Afrikassa, jonne se suuntaa heti keskikesän jälkeen.
Rupikonniin törmää Lapin korkeudella melko harvoin. Se on kuitenkin hyvä esimerkki luonnon laiskuudesta.
Rupikonna ei nimittäin liikoja liiku, vaan tyytyy lipsimään kielellään, mitä etäisyydelle sattuu tulemaan: lieroja, etanoita, kärpäsiä, muurahaisia, hämähäkkejä, mehiläisiä, ampiaisia.
Rupikonnan elinalue on koko sen elinajan noin parikymmenmetrinen halkaisijaltaan. Silti se voi elää kaksikin kymmentä vuotta noita samoja reittejä ja kulmia kulkien. Kulku on verkkaista, sillä rupikonnalla on harvoin kiire. Sen selkänystyrät ovat myrkylliset, joten sillä ei ole paljoa pelättävää luonnossa. Pedoille pahanmakuinen konna ei kelpaa. Silti rupikonna on mieluiten päiväsaikaan rauhassa paikallaan sopivassa kolossa ja lähtee liikkeelle hämärän aikaan.
Laiskimmillaan rupikonna on talvella. Silloin se on horroksessa ja sen sydän lyö noin kerran tunnissa ja kehon lämpötila laskee nollaan tai sen allekin.
Jutun alussa kehuskellut muurahaisetkaan eivät ole aina niin ahkeria. Niidenkin yhdyskunnissa, keoissa, on omat vapaamatkustajansa ja laiskurinsa.
Muurahainen on toki ahkera. Muurahaiset rakentavat tunnetusti taidokkaita kekojaan ja vipeltävät luonnossa tiuhaan, ja ne osaavat esimerkiksi hyödyntää muita eläinlajeja ihmisen tapaan. ihmiset laiduntavat vaikkapa lehmiä, muurahaiset kirvoja. Osa muurahaisyhteiskunnan jäsenistä "lypsää" kirvoista mettä, juo sen ja jakaa muille pulleasta takaruumiistaan. Muurahaisten on tiedetty jopa viljelevän sieniä.
Joskus muurahainen hakee ravintoa tai pesänrakennusmateriaalia kaukaakin, jopa sadan metrin päästä keosta. Muurahainen pystyy mittaamaan kulkemaansa etäisyyttä sisäisellä askelmittarillaan. Retkillään muurahaiset voivat merkata kiintoisia löytöjä hajuilla, jolloin löytäjän ei välttämättä tarvitse itse kuskata sitä pesään asti. Haju on muuten muurahaisten pääkommunikointitapa. Ne tunnistavat omat ja viholliset sen avulla.
Osa pesän asukkaista ei kuitenkaan tee mitään.
Ne tunnistaa siitä, että ne ovat pesän pulskempaa osastoa. ne eivät tee paljoakaan, korkeintaan puhdistavat muita muurahaisia. Ruokansa ne saavat pummaamalla vaikkapa edellä mainittua kirvan mettä.
Laiskureita pesässä muuten riittää. Tutkimuksen mukaan temnothorax rugatulus -lajin työläisistä jopa 40 prosenttia ei tee töitä yhtään. Laiskuus selittyy sillä, että pulleat ja aikaansaamattomat muurahaiset ovat eräänlainen keon varamiespalvelu, ne ryhtyvät töihin vasta, kun on pakko, eli kun on sattunut jotain ja työväki ei pysty toimimaan.
Osan muurahaisista laiskotellessa toiset joutuvat venymään äärimmilleen. Muurahaiset eivät edes haaskaa työpäivää nukkumalla, vaan ne ottavat mikrotorkkuja.
Pesässä kuningatar ei tee muuta kuin munii. Se säätelee hormoneilla, että pesän työläiset eivät innostu suvunjatkosta. Iso osa jälkeläisistä joutuu työläisten kastiin, osa on tulevia omien pesiensä kuningattaria. ne munitaan yleensä kevään alussa ja niistä tulee tavallista suurempia muurahaisia. Niillä on myös siivet, joilla ne lentävät maailmalle ja koittavat päästä tekemään oman kekonsa.
Työläiset ovat kaikki naisia, samoin prinsessamuurahaiset, mutta myös koiraita keosta löytyy. Niiden tehtävä on tosin yksinkertainen: hedelmöitä lentoon lähtevä tuleva kuningatar.
Epäreilua? Ehkä.
Muurahaiset eivät tosin pysty olemaan kovin katkeria epätasaisesta työnjaosta, niiden muisti kun menee vain muutaman päivän päähän.
Ja ne siittävät koirasmuurahaisetkin kuolevat heti työnsä tehtyään uupuneina ja tarpeettomina.
Jutun teossa on käytetty Minttu Heimovirran kirjaa Sutinaa ja suhmurointia – Suomen luonnon ihmeellisiä asukkaita (Kirjapaja Helsinki, 2022).
Tunturi-Lapin kesä -lehti on jaossa ympäri Tunturi-Lappia koko kesän sekä maksutta luettavissa täällä.
TIETOLAATIKKO