Muualta Lapista

Kiitetty ja vihattu Kitti-Jouni julkaisi muistelmansa: ”Portit auki erilaisille saamelaiskulttuureille”

Pitkäaikainen saamelaisparlamentaarikko Jouni Kitti ei jätä kylmäksi ketään, joka intohimoisesti seuraa saamelaispolitiikkaa. Hän on toisissa piireissä kiitetty, toisissa vihattu – mielipide ”Kitti-Jounista” on jokaisella. Kitti ajatteli pitkään, että pitää lapsuudessa kokemansa asiat salaisuutena ja vie ne hautaan. Mieli kuitenkin muuttui, kun vanha väärtti Esko Ranta lupautui toimittamaan Jounin muistelmat. Lopputuloksena ilmestyi Väyläkirjojen kustantama Jouni Kittin elämänkerta: ”Portit auki!”.

Voimat yhteen. Jouni Kitti halusi elämänkertansa julki myös sen vuoksi, että ihmiset näkevät mikä yhdistää eri saamelaisryhmiä toisiinsa. Kun maailma muuttuu yhä kovemmaksi, niin Kitin mukaan sitä turhempaa on miettiä sitä, mikä niitä erottaa. Kuva: Jaakko Peltomaa

Kirjan toimittanut pitkän linjan radiotoimittaja Esko Ranta kuuli ensimmäisen kerran Jouni Kitistä vuonna 1956. Saariselällä oli pidetty Mannerheimin lastensuojeluliiton ryhtileiri. Leirillä Jouni Kitti voitti juoksukilpailut ylivoimaisesti ja vielä vuotakengät jalassa.

Esko asusteli vielä kotonaan P

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä