Mielipiteet

Kolumni

Kodinkoneet (ja hermot) eivät kestä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ehdotin työpaikan kahvipöydässä, että voin alkaa kirjoittamaan kolumnisarjaa siitä, miten yritän sietää tätä maailmaa. Se ei aina nimittäin ole helppoa. Olen asunut Kolarinsaaressa nyt yhdeksän vuotta. Pyykinpesukone numero kaksi sanoi juuri työsopimuksensa irti. Tiskikone on korjattu ensin kerran ja muutama vuosi siitä vaihdettu uuteen. Uuni on korjattu kerran (valmistusvirhe), ja jää-pakastinkaappi on jo kirjaimellisesti jäätävässä kunnossa. Ja kyllä, näitä laitteita on käytetty ja puhdistettu ihan asianmukaisesti. Sama kokemus on muillakin ystävilläni, jotka ovat samoihin aikoihin rakentaneet talon ja hankkineet uudet kodinkoneet. Kodinkoneet happanevat ihan käsittämätöntä vauhtia!

Ennen ei kaikki ollut paremmin, mutta tämä oli. Äitini remontoi muutama vuosi sitten talonsa, ja vaihtoi siinä yhteydessä alkuperäiset, 70-luvulla ostetun lieden ja uunin, tiskarikin oli jo parikymmentä vuotta vanha. Laitteissa ei ollut mitään vikaa.

Se, että pyykkäri tai tiskari korahtaa, enteilee lapsiperheessä hyvin pikaista katastrofia. Uusia kierroksia voi saada, kun ottaa yhteyttä kodinkoneliikkeeseen tai maahantuojaan. Sieltä muistutetaan, että takuuaika sitä ja tätä. Jos tilanne on tarpeeksi kriittinen, siinä vaiheessa todetaan, että koska kahden vuoden takuuaika on ummessa, luovutetaan ja tilataan uusi kone. Loppuupahan se iltakausien käsin tiskaus ja pyykkien vellominen lähimmäisten pyykkikoreihin. Asiahan ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Kuluttajasuojalain mukaan koneen tulisi kestää kauemmin eli se, että myyjäliike ei ole kahden vuoden takuuajan jälkeen enää vastuussa myymästään romusta, ei vain pidä paikkansa – jos konetta on käytetty asianmukaisesti ja se rikkoontuu siitä huolimatta. Kuluttaja-asiamiehen arviointi kohdistuu siihen, kuinka kauan kyseisen laitteen voi olettaa kestävän. Eli kysymys on tulkinnasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Huoltomiestä tässä odotellessa tulee kyllä mieleen, että on tämä maailma mennyt ihanaksi. Laitteita köörätään yhä kasvavalla vauhdilla kaatopaikalle ja uutta vain tilalle. Vanha kunnon hehkulamppuhuijaus on nykyään ihan laillistettua liiketoimintaa. Tähän koskeminen olisi varmasti poliittinen itsemurha. Ei nimittäin luulisi olevan vaikeaa muuttaa lakia niin, että isojen kodinkoneiden takuu olisi vaikka viisi vuotta, tai herra paratkoon, vaikka kymmenen vuotta. Laitteet olisivat kalliimpia, mutta niiden kestämiseen voisi luottaa.

Säästäisi luontoa ja ihmisten hermoja.

"Vanha kunnon hehkulamppuhuijaus on nykyään ihan laillistettua liiketoimintaa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä