Paikallisuutiset

Nuorten julkilausuma Lapin hyvinvointialueelle: Aikuiset, puuttukaa kiusaamiseen

Peruskoululaiset, ammattikoululaiset ja lukiolaiset tunnistivat peliä pelaamalla elämästään viheliäisiä ilmiöitä, jotka vaativat aikuisten puuttumista.

Nuoret toivovat aikuisten puuttumista erityisesti kiusaamiseen, erilaisten päihteiden käyttöön, mielenterveyteen liittyviin haasteisiin, väkivaltaan ja yksinäisyyteen. Hyvinvointia!-pelissä Lapin hyvinvointialueen nuoret tunnistivat elämästään eniten aikuisten puuttumista vaativia, viheliäisiä ilmiöitä. Hyvinvointialue kysyi pelin välityksellä nuorten mielipiteitä ja ajatuksia heidän hyvinvointiinsa liittyen.

Nuoret pelasivat virtuaalipeliä elokuussa 2023, ja siihen osallistuivat 13–19-vuotiaat lappilaiset. Peliä pelasi laskennallisesti 900 nuorta peruskouluista, ammattikouluista ja lukioista, lähes kaikista Lapin kunnista, kerrotaan hyvinvointialueen lähettämässä tiedotteessa.

Me aikuiset voimme miettiä asioita nuorten hyväksi mutta voidaan mennä myös pahasti metsään, jos ei kuulla suoraan nuorten ääntä. Ilkka-Petri Välitalo

Pelin tuloksista on koottu julkilausuma, joka koostuu nuorten vastauksista. Se annetaan tiedoksi muun muassa hyvinvointialueen päättäjille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvinvointialueen aluehallituksen jäsen ja aluehallituksen nuorisovaltuuston edustaja Ilkka-Petri Välitalo kiittää nuoria aktiivisesta osallistumisesta ja virtuaalipelin pelaamisesta. Nuorten mielipiteillä ja asioiden esiintuomisella on aidosti väliä.

– Peliä pelattiin, että saatiin nuorten näkemyksiä ja huolia esiin. Me aikuiset voimme miettiä asioita nuorten hyväksi mutta voidaan mennä myös pahasti metsään, jos ei kuulla suoraan nuorten ääntä, Välitalo toteaa tiedotteessa.

Vastauksista nousee esiin myös muun muassa, että nuorten mielestä aikuisten tulee puuttua ongelmiin, ja turvallisia aikuisia tarvitaan. Myös esimerkiksi sähköisiä palveluja tarvitaan heidän mielestään, unohtamatta kuitenkaan kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia. Tiedonvälitystä tarvitaan nuorten mielestä lisää, ja sen on oltava kaikille ymmärrettävää.

Nuoret saivat tehdä meemejä ja esittää kysymyksiä hyvinvointialueeseen liittyen. Hyvinvointialue toteutti niiden perusteella videomuotoisen haastattelun Ilkka-Petri Välitalon kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Saimme tosi konkreettisia ehdotuksia ja pyrimme edistämään niitä, Välitalo toteaa.

Fakta

Hyvinvointia!-virtuaalipeli nuorille

Hyvinvointia! -virtuaalipeliä pelasi laskennallisesti 900 lappilaista yläkoululaista ja toiseen asteen opiskelijaa elokuussa 2023.

Peli toteutettiin yhteistyössä Kohti nuorten hyvinvointialueita -hankkeen kanssa.

Nuorten julkilausuma on koottu pelin tuloksista, suoraan nuorten mielipiteistä.

Julkilausuma on esillä Lapin hyvinvointialueen päättäjille, kunnissa, kouluissa ja Lapha.fi-verkkosivuilla, ja siitä tiedotettiin myös medialle.

Nuorten sanoittamia huomioita käytetään osana Lapin hyvinvointialueen palvelujen järjestämisohjelmaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä