Muualta Lapista
Olli-Pekka Kuusela käsittelee ihmiskunnan tulevaisuutta
Ympäristö- ja luonnonvarataloustieteen tuore dosentti lähti maailmalle Kittilästä.
Mökki on Sirkassa lähellä rinteitä mutta rauhallisen sivutien varrella. On lokakuun alku, eikä mäkeen ole vielä päässyt, mutta Olli-Pekka Kuusela on pyöräillyt. Hän on pitänyt pohjoisen reissullaan vapaata, mutta tehnyt myös etätöitä.
Kittiläläislähtöinen Kuusela työskentelee tutkijana Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlassa Helsingissä. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon taloustutkimuslaitos, ja Kuusela on keskittynyt työssään erityisesti ympäristötaloustieteen tutkimukseen. 19. syyskuuta Helsingin yliopiston kansleri myönsi hänelle ympäristö- ja luonnonvarataloustieteen dosentin arvon. Sellaisen voi saada tunnustuksena tieteellisistä ja opetuksellisista ansioista.
Kuusela on vasta 40-vuotias, mutta ehtinyt urallaan jo paljon. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Kittilän lukiosta ja on sen jälkeen asunut kahteen otteeseen Yhdysvalloissa. Hän väitteli tohtoriksi 29-vuotiaana ja työskenteli viimeiset kuusi vuotta apulaisprofessorina Oregonin osavaltion yliopiston metsätieteellisessä tiedekunnassa. Suomeen hän palasi kesällä 2021 saatuaan työtarjouksen Etlasta.
Yhdysvalloissa Kuusela oli keskittynyt metsätaloustieteen opetukseen ja tutkimukseen, ja jo aiemmin Suomessa asuessaan hän oli työskennellyt tutkijana Metsäntutkimuslaitoksessa ja Luonnonvarakeskuksessa.
– Vaikka metsä on erittäin tärkeä osa-alue vihreässä siirtymässä, ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa ja elinkeinonakin, halusin saada vähän laajempaa näkemystä. Se oli yksi syy, miksi Etlan tutkijan homma kiinnosti, hän sanoo.
Pyrimme tekemään mahdollisimman paljon sellaista tutkimustyötä, jolla on yhteiskunnallista vaikuttavuutta, ja pyrimme myös aktiivisesti edistämään sitä, että tieto välittyy. Olli-Pekka Kuusela
Kuuselan tutkimusaiheet Etlassa ovat keskittyneet pääosin vihreään siirtymään ja siihen liittyviin sisältöihin.
– On katsottu muun muassa osaamis- ja koulutustarpeita, julkisen talouden vaikutuksia ja monia muita sen tyyppisiä aihekokonaisuuksia. Yksi hiljattain alkanut hanke liittyy kiertotaloudellisiin ohjauskeinoihin ja markkinalähtöisiin ratkaisuihin, hän kertoo.
Kiertotaloushankkeessa yritetään Kuuselan mukaan löytää markkinalähtöisiä ratkaisuja, joilla kiertotalouden ajatusta saadaan jalkautettua ja käytettyä tehokkaammin elinkeinoelämässä, teollisuudessa ja myös kuluttajien tasolla.
Tällä hetkellä Kuusela rakentaa myös makrotaloudellista mallia, eräänlaista matemaattista kuvausta Suomen kansantaloudesta, joka soveltuu erityisesti vihreän siirtymän mallintamiseen.
– Kun meillä aletaan nyt investoimaan vihreisiin teknologioihin, vihreään pääomakantaan ja vihreään osaamiseen, miltä se näyttää koko kuvassa, ei ainoastaan tietyillä teollisuuden aloilla vaan koko kansantalouden tasolla, hän avaa mallin tavoitetta.
Tutkijan työ on itsenäistä asiantuntijatyötä, mutta yhteistyötä toisten tutkijoiden kanssa tehdään tiiviisti. Etlassa toimii neljä tutkijaryhmää omien kattoteemojensa alla, ja ryhmät tekevät yhteistyötä myös keskenään.
Muiden tutkijoiden tavoin Kuusela osallistuu tiuhaan erilaisiin seminaareihin ja pitää niissä myös omia esityksiään. Marraskuussa hän esimerkiksi esitelmöi vihreän siirtymän osaamistarpeista metsäteollisuudessa.
Etlan tutkijoita haastatellaan usein eri medioihin asiantuntijoina, ja tutkimuslaitoksen tuottama tutkimustieto hyödyttää myös eri sidosryhmiä.
– Pyrimme tekemään mahdollisimman paljon sellaista tutkimustyötä, jolla on yhteiskunnallista vaikuttavuutta, ja pyrimme myös aktiivisesti edistämään sitä, että tieto välittyy, Kuusela sanoo.
Puhutaan isoista globaalin kestävyyden haasteista. Ne ovat tärkeitä teemoja koko ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta, joten on tosi motivoivaa työskennellä näiden aiheiden parissa. Olli-Pekka Kuusela
Kuusela löysi oman alansa vaihto-opiskelijana Yhdysvalloissa ympäristötaloustieteen kurssilla. Lukion jälkeen hän oli opiskellut aluksi teknillistä fysiikkaa Teknillisessä korkeakoulussa mutta vaihtanut sieltä Helsingin yliopistoon valtiotieteelliseen.
– Tiesin, että taloustiede oli kiinnostavaa, mutta myös yhteiskunnalliset aiheet laajemminkin kiinnostivat. Huomasin kurssilla, että siinä pystyin yhdistämään kaikkia intressejäni, matemaattista ja taloudellista mallintamista ja tärkeän aihepiirin, Kuusela sanoo.
– Puhutaan isoista globaalin kestävyyden haasteista. Ne ovat tärkeitä teemoja koko ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta, joten on tosi motivoivaa työskennellä näiden aiheiden parissa.
Lappilaislähtöiseltä, metsiin perehtyneeltä ympäristötaloustieteilijältä ei tässä kohtaa voi olla kysymättä metsien käytöstä.
– Se on selvää, että ekologinen kestävyys on yhä enemmän merkitsevä tekijä. Se luo tietynlaisia reunaehtoja sille, miten metsää kannattaa käsitellä, Kuusela sanoo ja korostaa, että metsissä on aina huomioitava myös alueen erityispiirteet.
Kriittistä on Kuuselan mukaan se, miten ekologinen, taloudellinen ja kulttuurinen kestävyys saadaan sovitettua yhteen paitsi paikallisesti myös laajemmin.
– Nämä ovat isoja haasteita, mutta itse olen sen verran optimisti, että uskon, että varmasti pyritään löytämään ratkaisuja, joihin kaikki voivat olla jossain määrin tyytyväisiä. Se vaatii fiksua suunnittelua ja tietynlaisia ohjauskeinoja ja markkinoita. Jos on kannustimia tehdä asioita, se on paras lähtökohta meidän kaltaisessa yhteiskunnassa, Kuusela sanoo.
Nämä ovat isoja haasteita, mutta itse olen sen verran optimisti, että uskon, että varmasti pyritään löytämään ratkaisuja, joihin kaikki voivat olla jossain määrin tyytyväisiä. Se vaatii fiksua suunnittelua ja tietynlaisia ohjauskeinoja ja markkinoita. Jos on kannustimia tehdä asioita, se on paras lähtökohta meidän kaltaisessa yhteiskunnassa. Olli-Pekka Kuusela