Autojen tietokoneistuminen - Voiko ajoneuvoja enää korjata itse?

Uudet autot ovat täynnä elektroniikkaa, ohjelmistoja ja sensoreita. Moottorin ohjausyksiköt ovat tehneet autoista entistä älykkäämpiä, mutta toisaalta autoilijoiden voi olla vaikea tietää, mitä ongelmia voivat enää korjata omatoimisesti. Moni on tottunut tekemään huoltotyöt ja vaihtamaan ainakin helposti vaihdettavissa olevat osat itse, mutta uusissa autoissa tämä ei ole aina enää järkevää.

Monet osat voi yhä vaihtaa itse

Autojen tietokoneistumisesta huolimatta monet perushuollot voi yhä tehdä itse. Omasta autostaan oppii pitämään parempaa huolta, kun sen kunnostamiseen käyttää edes vähän aikaa ja vaivaa. Seuraavat huollot voi tyypillisesti tehdä edelleen myös uusille automalleille:

  • Öljyn ja öljynsuodattimen vaihto
  • Renkaiden vaihto
  • Jarrupalojen vaihto
  • Akun, polttimoiden ja pyyhkijänsulkijoiden vaihto
  • Jäähdytysnesteen, jarrunesteen ja lasinpesunesteen täydentäminen
  • Monissa uusissa autoissa onnistuu myös jousien ja iskunvaimentimien vaihto kotiverstaalta löytyvillä työkaluilla.

Tekemällä huollot säännöllisesti omatoimisesti, voi myös säästää rahaa. Myös varaosissa voi säästää tilaamalla ne netistä. Esimerkiksi Trodo myy netissä edullisia varaosia kotiin toimitettuna. Jos tarve on uusia vaikka jarrupalat, sivulla https://www.trodo.fi/jarrupalat voi tutustua omaan autoon sopiviin jarrupaloihin. Jos taidot ja viitseliäisyys riittävät vaihtamaan myös jarrulevyt, sivulta https://www.trodo.fi/jarrulevyt voi samalla tapaa hankkia jarrulevyt eri automerkkeihin.

Mihin osiin ei kannata koskea?

Sitten niihin osiin, joihin yleensä ei kannata itse koskea, ellei osaaminen siihen edellytä. Uusien autojen järjestelmät ovat hyvin monimutkaisia ja herkkiä, että ryhtymällä korjaamaan niitä itse, voi saada paljon lisävahinkoa aikaiseksi. Moottorin ohjausyksikkö hallitsee esimerkiksi polttoaineensyöttöä, sytytysjärjestelmää ja ajonvakautusta, ja virheellinen korjaus voi johtaa moottorin tehon heikkenemiseen tai jopa siihen, ettei auto enää käynnisty.

Ammattilaisten huollettavaksi osia ovat esimerkiksi ABS-järjestelmät ja sähköiset käsijarrut, koska niiden korjaaminen vaatii usein vikakoodinlukijaa ja ohjelmistopäivitysten tekemistä, joihin kotipajalla ei yleensä ole mahdollisuutta. Herkästi vioittuvia osia vääränlaisessa käsittelyssä ovat myös kaistanvahdit, sensorit ja kamerajärjestelmät. Virheellisesti tehdyt asennukset voivat paitsi rikkoa muita auton osia, myös tehdä autosta turvattomamman.

Sähköautojen ja hybridien omistajien on lisäksi huomioitava akustoja ja johtoja sisältävät korkeajännitejärjestelmät, joissa voi olla tuhansia voltteja jännitettä. Näiden osien omatoiminen vaihtaminen voi olla hengenvaarallista.

Kannattaako OBD2-lukijan hankkiminen?

Perinteinen OBD2-vikakoodinlukija eroaa automerkkikohtaisista diagnostiikkalaitteista, jotka tarjoavat tarkempaa tietoa. OBD2-lukija on kuitenkin edullisempi ja sillä voi esimerkiksi nollata vikakoodeja ja selvittää monien ongelmien juurisyyt.

Merkkikohtaisilla diagnostiikkalaitteilla saadaan kuitenkin reaaliaikaisia anturitietoja ja voidaan tehdä kalibrointia sekä ohjelmistopäivityksiä. Laadukkaissa autokorjaamoissa on käytössä autovalmistajien omia diagnostiikkalaitteita, joilla voidaan lukea ja tulkita vikoja tarkasti ja lisäksi myös tehdä monia huoltotöitä, joihin kuluttajat eivät omatoimisesti pysty. Sähköisten jarrujärjestelmien huolto tai ohjelmistopohjaiset moottorinsäädöt eivät onnistu ilman osaamista ja erikoistyökaluja.

Takuun ja jälleenmyyntiarvon huomioiminen

Monet huoltotoimet voi siis edelleen tehdä itse myös uusiin autoihin. Huoltamalla autoa itse pysyy myös paremmin kartalla siitä, missä kunnossa mitkäkin auton osat ovat ja mitkä osat tulevat tarvitsemaan lähiaikoina huoltoa tai vaihtoa. Varsinkin ennen pitkää ajomatkaa on aina hyvä myös tarkistaa auton kunto, koska auton korjaaminen kaukana kodista on aina haastavampaa.

Huoltoihin liittyen on aina syytä ottaa huomioon myös takuun voimassaolo. Auton jälleenmyyntiarvo voi heiketä, jos joistakin huoltotöistä ei jää huoltokirjaan autokorjaamon merkintää. Takuukaan ei välttämättä kata joitakin vikoja, jos autoa on korjannut omatoimisesti merkkikorjaamon sijaan. Monet asiat siis vaikuttavat auton huoltoon, joten ei ole mikään ihme, että monet empivät auton omatoimista korjaamista. Niille, jotka pohtivat lahjaideaa esimerkiksi miehelleen tai isälleen, kunnollinen merkkihuolto voi olla mielekäs vaihtoehto.