3 tärkeää vinkkiä asekaapin valintaan: tiesitkö jo nämä asiat?

Ampuma-aseiden omistaminen tuo mukanaan vastuun niiden turvallisesta säilytyksestä. Metalliset asekaapit tarjoavat luotettavan ratkaisun, sillä ne suojaavat aseitasi vaurioilta, varkauksilta ja luvattomalta käytöltä. Mutta miten valitset juuri sinulle sopivan asekaapin?

1. Koko ja kapasiteetti:

Koko ja kapasiteetti ovat ensiarvoisen tärkeitä, kun valitset asekaappia. Helpolla pääsee, kun ostaa esimerkiksi 5 aseelle asekaapin, joka on suunniteltu 5 aseen säilyttämiseen. Mutta jos haluat kerralla ostaa täydellisen asekaapin, kannattaa miettiä strategisesti nykyistä ja tulevaa kokoelmaasi sekä tilaa, johon aiot sijoittaa kaapin.

Aloita luetteloimalla aseesi. Omistatko pääasiassa käsiaseita, pitkiä aseita vai sekoitatko molempia? Sisältääkö kokoelmasi tarvikkeita tai ampumatarvikkeita, jotka vaativat erillistä turvallista säilytystä? Oletko keräilijä, joka hankkii usein uusia kappaleita, vai pysyykö aseiden määrä samana? Vastaamalla näihin kysymyksiin voit määrittää, kuinka paljon tilaa tarvitset nyt ja tulevaisuudessa.

Mieti seuraavaksi, mihin kohtaan kotiasi kaappi sijoitetaan. Mittaa käytettävissä oleva tila varmistaaksesi, että valitsemasi kaappi mahtuu sinne. Muista, että tarvitset tilaa kaapin ovien avaamiseen ja sisältöön pääsemiseen. Ota lisäksi huomioon kaapin paino.

Arvioimalla tilasi ja kokoelmasi varmistat, että valitset kaapin, jossa on riittävä kapasiteetti nyt ja tulevaisuudessa. Se on ensimmäinen askel kohti turvallisempaa aseiden säilyttämistä.

2. Rakennusmateriaali:

Asekaapin lukoilla on suuri merkitys kaapin turvallisuudelle, ja esimerkiksi kahden lukon järjestelmät lisäävät turvallisuutta. Tämä tuplalukkosysteemi vähentää luvattoman pääsyn riskiä, ja ovea lähes mahdoton aukaista väkivalloin.

Myös lukittava ammuslokero on keskeinen ominaisuus, jota kannattaa etsiä asekaapista. Se mahdollistaa ammusten erillisen ja turvallisen säilytyksen. Turvallisin ammuslokero on sijoitettu asekaapin sisäpuolelle, ja on varustettu erillisellä lukolla.

Ammusten erillinen säilyttäminen auttaa myös organisoinnissa, jolloin voit varmistaa, että löydät nopeasti juuri ne ammukset, joita tarvitset. Se on erityisen hyödyllistä, jos omistat ampuma-aseita, joissa käytetään erityyppisiä ammuksia.

3. Huolehdi että asekaappi on säännösten mukainen

Suomessa aseiden säilytys on säädetty ampuma-aselaissa, ja ampuma-aseita koskevia sääntöjä tiukennetaan, jos hallussasi on yli viisi asetta. Tällöin ampuma-aseet on säilytettävä erityisesti ampuma-aseiden säilytykseen suunnitellussa, standardin EN 1143-1 mukaisesti hyväksytyssä turvakaapissa.

Turvakaappi on lukittava, eikä avaimia saa säilyttää kassakaapin läheisyydessä. Lisäksi kaapin on oltava joko pysyvästi kiinnitetty rakenteisiin tai painettava tyhjänä vähintään 150 kg. Pienemmissä kaapeissa kannattaa siis varmistaa, että kaapista löytää kiinnitysreiät tukevaa kiinnittämistä varten.

Nämä ovat yleisiä ohjeita, ja yksityiskohtaisempia tietoja saat paikalliselta poliisiasemalta tai Poliisihallituksen verkkosivuilta. Vaikka säännöt saattavat tuntua tiukoilta, ne ovat välttämättömiä turvallisen ja vastuullisen aseenomistuksen kannalta.

Jos haluat varmistaa, että säilytät ampuma-aseitasi asianmukaisesti, harkitse metallisen asekaapin hankkimista luotettavalta jälleenmyyjältä, kuten Preeco.fi. Meillä on valikoima erilaisia vaihtoehtoja, jotka on suunniteltu noudattamaan aseiden säilytystä koskevaa Suomen lainsäädäntöä.