Auringonottoa Lapissa

Auringonotosta tulee mieleen lähinnä kuvat hiekkarannoista ja trooppisista kohteista. Auringonpalvojat voivat kuitenkin paistatella verrattain lämpimissä säteissä jopa kaikkein epätavallisimpina aikoina eräässä tutussa paikassa.

Suomen Lappi, joka tunnetaan henkeäsalpaavista maisemistaan ja lumoavista revontulista, tarjoaa mahdollisuuksia ruskettumiseen, niin kesällä mutta myös helmikuusta eteenpäin aina loppusyksyyn. Ruskettuminen Suomen Lapissa tapahtuu itsestään myös talvella.

Lue lisää auringonotosta artikkelistamme, joka kannattaa lukea sopivan humoristisella mielellä, vaikka totta siinä on joka sana!

Aurinkoa läpi yön ja koko kesän

Lappiamme on siunattu revontulien lisäksi luonnonilmiöllä, joka tunnetaan nimellä keskiyön aurinko. Aurinko ei laske horisontin alapuolelle toukokuun lopusta aina heinäkuun puoliväliin, ja tämä tarjoaa päivänvaloa koko päiväksi ja yöksi. Keskiyön aurinko antaa mahdollisuuden turisteille ja paikallisille nauttia auringonotosta jopa myöhäisiltana ja edelleen varhain aamulla.

Paras aika ottaa aurinkoa Lapissa vaihtelee hieman sijainnista ja vuodenajasta riippuen. Aurinko näkyy kesäkuussa koko päivän ja yön ajan, ja se on korkeimmillaan kesäpäivänseisauksen aikaan 21. kesäkuuta. Vaikka päivänvalo alkaa vähitellen lyhentyä ja vähentyä heinäkuussa, aurinko pysyy horisontin yläpuolella pitkään. Se tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia auringonottoon, joten kannattaa varata aurinkotuolit lähelle.

Varteenotettavia kesäreissujen kohteita

Keskiyön auringon jakso kestää sitä kauemmin, mitä pohjoisemmaksi Lapissa matkustat. Lapissa on lukuisia viehättäviä paikkoja, joissa voit paistatella keskiyön auringon loisteessa.

Rovaniemellä, Lapin pääkaupungissa ja Joulupukin virallisessa kotikaupungissa, on lukuisia puistoja ja jokirantoja, jotka ovat sopivia auringonottoon. Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt jopa valokuvia Rovaniemeltä, jossa helteestä läkähtyneet porot ovat tulleet ihmisten kanssa hiekkarannallle ja järviveden ääreen!

Jos haluat rauhallisen auringooton, suuntaa Kemijokeen tai Ounaskosken rantaan. Talvella hiihtoladuistaan tunnettu Levi puolestaan muuttuu keskiyön auringon paratiisiksi. Samoile auringon valossa hyvänä kalastuspaikkanakin tunnetun Immeljärven rannalla. Kilpisjärvi on upea luonnonkaunis paikka, joka sijaitsee aivan Suomen luoteiskulmassa, lähellä Ruotsin ja Norjan rajoja, vuoristomaiseman ympäröimänä.

Vinkkejä auringonottoon

Kun otat aurinkoa Pohjoisessa, on edelleen tärkeää asettaa ihosi etusijalle ja käyttää kunnon suojakertoimia. Viileämmistä lämpötiloista huolimatta auringon säteet voivat olla erittäin voimakkaita.

Käytä laajakirjoista aurinkovoidetta, jossa on korkea suojakerroin, suojellaksesi ihoasi haitallisilta UV-säteiltä myös pitkien päivänvalojaksojen aikana. Käytä sopivasti peittävää hattua, aurinkolaseja ja kevyttä, hengittävää vaatetusta suojellaksesi itseäsi suoralta auringonvalolta. Luonnollisesti meillä Lapissa kannattaa myös varautua viileämpiin säihin, mutta kuten aina Suomessa: neljä vuodenaikaa voi tapahtua yhden vuorokauden aikana.

Kesällä auringonotosta on myös terveyshyötyä: auringon UVB-säteily saa aikaan D-vitamiinin tuotannon ihmisiholla. Kesällä aurinkoa tarvitaan 15 minuuttia muutaman kerran viikossa raajoihin ja kasvoihin.

Juo runsaasti vettä nesteyttämisen vuoksi, sillä sekä auringolle altistuminen että fyysinen aktiivisuus (kuten patikointi Lapin erämaissa) voivat aiheuttaa nestehukkaa. Vaikka artikkelimme ei olekaan aivan haudanvakava, on totta että auringonotto Suomen Lapissa keskiyön auringon aikaan on unohtumaton kokemus. Oma asiansa on sitten auringonotto talven kirkkaina keleinä, mutta siitä joskus lisää myöhemmin!