Miksi energian hinta on nousussa? Lue asiantuntijan vinkit sähkön säästämiseen

Talven purevat pakkaset ovat saapuneet, tuoden mukanaan ennennäkemättömän sähkön kysynnän kasvun. Tämä on aiheuttanut merkittävän hinnannousun sähkömarkkinoilla, joka on herättänyt huolta ja kysymyksiä kuluttajien ja yritysten keskuudessa.

Kylmän sään aikaansaama lisääntynyt lämmitystarve on yksi keskeinen syy sähkön kysynnän kasvuun. Kotitaloudet ja yritykset ovat lisänneet lämmitystehoaan säilyttääkseen lämpötilat mukavina pakkasen kiristyessä. Tämä on johtanut sähkönkulutuksen merkittävään kasvuun, mikä on puolestaan lisännyt paineita sähköverkolle ja energiantuotannolle.

Toinen tekijä on energiantuotannon haasteet. Pakkanen on vaikuttanut myös uusiutuvan energian lähteisiin, kuten tuuli- ja aurinkovoimaloihin, joiden tuotantokyky on heikentynyt sääolosuhteiden vuoksi. Lisäksi, joissakin tapauksissa, perinteisten energialähteiden, kuten hiilen ja kaasun, saatavuus ja hinta ovat nousseet, mikä on kohottanut sähkön tuotantokustannuksia.

Tilannetta pahentaa myös Euroopan laajuiset energiamarkkinoiden häiriöt. Geopoliittiset jännitteet ja kaasutoimitusten epävarmuus ovat jo pitkään aiheuttaneet haasteita energiamarkkinoille, ja nämä tekijät ovat vain korostuneet nykyisessä tilanteessa.

Kuluttajien kannalta tämä tarkoittaa korkeampia sähkölaskuja. Monet kotitaloudet ja yritykset ovat jo raportoineet huomattavia nousuja sähkön hinnoissa, mikä kuormittaa talouksia ja voi vaikuttaa talouden yleiseen hyvinvointiin.

Energia-alan asiantuntijat suosittelevat energian säästämistä ja tehokkaampien lämmitysmenetelmien käyttöönottoa. Lisäksi on korostettu tarvetta monipuolistaa energialähteitä ja investoida lisää uusiutuvaan energiaan, jotta vastaavat tilanteet voidaan tulevaisuudessa välttää.

Kuluttajille neuvotaan tarkistamaan nykyiset sähkösopimuksensa ja harkitsemaan kilpailutusta tai kiinteähintaisia sopimuksia nykyisen hintavaihtelun hallitsemiseksi. Kilpailutus onnistuu netin vertailusivustoilla, kuten www.sähkösopimukset.com.

Tilanne vaatii jatkuvaa seurantaa, ja energia-alan asiantuntijat työskentelevät yhdessä sääntelyviranomaisten kanssa varmistaakseen, että energiamarkkinat pysyvät vakaina ja että sähkö on saatavilla kohtuulliseen hintaan kaikille kuluttajille.

Miten voit säästää sähköä paukkupakkasilla?

Säästäminen sähkössä paukkupakkasilla on tärkeää sekä taloudellisista että ympäristösyistä. Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla voit pienentää sähkönkulutustasi kylminä aikoina:

1. Lämmityksen säätäminen: Pidä huoneenlämpötila maltillisena; jo yhden asteen lasku voi säästää merkittävästi energiaa. Esimerkiksi 20–21 asteen lämpötila on yleensä riittävä.

2. Vedon estäminen: Tarkista ikkunoiden ja ovien tiivisteet ja korjaa mahdolliset vedonlähteet. Eristä ikkunat tarvittaessa paksuilla verhoilla.

3. Lämmityslaitteiden huolto: Varmista, että lämmitysjärjestelmäsi on kunnossa ja tehokas. Vanhat ja huonosti huolletut lämmityslaitteet kuluttavat enemmän sähköä.

4. Tilojen lämmitys harkiten: Lämmitä vain niitä tiloja, joissa oleskelet. Vältä ylimääräisten huoneiden lämmittämistä.

5. Käytä termostaatteja: Älykkäät termostaatit voivat auttaa säästämään energiaa säätämällä lämpötilaa automaattisesti.

6. Energiatehokkaat laitteet: Käytä energiatehokkaita kodinkoneita. Esimerkiksi LED-lamput kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa kuin perinteiset hehkulamput.

7. Vähennä lämminvesikulutusta: Lämmin vesi on suuri energiankuluttaja. Lyhyemmät suihkut ja veden lämpötilan pienentäminen voivat säästää energiaa.

8. Hyödynnä auringonvaloa: Pidä verhot auki päiväsaikaan, jotta auringonvalo lämmittää asuntoa luonnollisesti.

9. Sähkölaitteiden sammuttaminen: Sammuta laitteet, joita et käytä, erityisesti yöksi. Myös valmiustilassa olevat laitteet kuluttavat sähköä.

10. Eristä lämminvesivaraaja: Jos sinulla on erillinen lämminvesivaraaja, varmista, että se on hyvin eristetty, jotta lämpöhäviöt minimoituvat.

Muista, että jokainen pienikin teko voi auttaa sähkön säästämisessä ja sitä kautta vähentää energiakustannuksiasi sekä ympäristön kuormitusta.

Mihin sähkön hinta kehittyy lähiaikoina?

Sähkön hinnan kehitystä on vaikea ennakoida. Paukkupakkasten vaihtuminen lauheampaan säähän laskee sähkön kysyntää ja sitä kautta myös hinnat laskevat. Paljon riippuu myös Olkiluoto 3:n tuotantokapasiteetista.