Parhaita hetkiä omalla pihalla - valmistaudu kesään nyt!

Päivät pitenevät ja kevät alkaa syrjäyttää talven. Kesä tulee pian! Leppoisat kesäpäivät omalla pihalla onnistuvat, kun valmistelet pihan kesää varten jo keväällä.

Onko pihasi valmis kesään vai parantaisiko pihan viihtyisyyttä esimerkiksi uusi ruohonleikkuri tai puutarhavaja?

Siistillä pihalla on mukavampi oleilla

Ylimääräisen tavaran kertyminen on usein ongelmana sisätiloissa, mutta sama ongelma voi olla myös pihalla. Puutarhavaja voi auttaa pihan järjestyksen ylläpitämisessä.

Puutarhavajaan saat säilöön esimerkiksi harrastusvälineet tai pihaan hoitoon tarvittavat työkoneet. Hobby Hall -verkkokaupasta voit tilata helposti pihaasi sopivan puutarhavajan.

Kun olet siistinyt pihalta ylimääräiset tavarat pois, on aika kerätä pois pienemmät roskat ja haravoida irtonaiset oksat ja lehdet pois.

Kevät on oikea aika istuttaa kasvit pihalle ja puutarhaan sekä tehdä hoitotoimenpiteitä aiemmin istutetuille monivuotisille kasveille. Kun valitset uusia kasveja, huomioi kasvin vaatimat kasvuolosuhteet ja oma motivaatiosi puutarhanhoitoon.

Jos et ole viherpeukalo, valitse pihalle mahdollisimman helppohoitoisia kasveja. Voit helpottaa pihanhoitoa hankkimalla esimerkiksi robottiruohonleikkurin.

Oma pihakin kannattaa sisustaa

Kasvit ovat tietysti olennainen osa ulkoalueita, mutta niillä voi lisäksi muokata pihan tunnelmaa. Piha ja sen kasvit kannattaa suunnitella pihan käyttötarkoituksen mukaan. Mitä kaikkea haluat tehdä omalla pihallasi?

Jos harrastat puutarhanhoitoa tai pihaa käytetään lähinnä rauhallisiin aktiviteetteihin, voi pihaan istuttaa paljon erilaisia kasveja tai puita. Harkitse erilaisten istutusalueiden tekemistä eri puolille pihaa.

Materiaalit kannattaa myös valita käyttötarkoituksen mukaan. Haluatko pihallesi kävelytien ja reunakivetykset? Tarvitaanko tontin ympärille aitaa? Suositko ennemmin kovia ja kestäviä materiaaleja, kuten kiveä ja betonia, vai haluatko luonnonläheisempää puuta tai tiiltä?

Pihan sisustukseen liittyy kiinteänä osana valo. Jos haluat nauttia pihalla oleilusta vielä hämärtyvinä syysiltoinakin, kannattaa ulkovalaistukseen panostaa. Valoilla voi myös korostaa tiettyjä alueita ja tehdä pihasta turvallisemman.

On tärkeää, että pihalta löytyy myös varjoa auringon paahteelta ja suojaa yllättävältä sateelta. Jos talon yhteydessä ei ole terassia tai muuta kiinteää katosta, hanki erillinen aurinkovarjo tai terassikatos. Niitä voi hyödyntää myös talosta erikseen rakennetulla grilli- tai kesäkeittiöalueella.

Viihtyisä piha tarjoaa kivaa tekemistä

Kun olet siistinyt ja sisustanut pihasi, on aika hankkia pihan käyttötarkoitukseen liittyvät välineet. Puutarhatuolit ja -pöydät ovat olennaisia kalusteita ihan jokaisella pihalla huolimatta siitä, mitkä pihan muut käyttötarkoitukset ovat. Pöytäryhmän lisäksi voi hankkia esimerkiksi aurinkotuoleja ja -varjoja tai puutarhakeinun, jotta myös kylässä oleville vieraille on tarpeeksi istumapaikkoja.

Jos pihaa käyttävät myös lapset, mieti kotipihan aktiviteetteja ja niihin tarvittavia välineitä heidän kannaltaan. Esimerkiksi trampoliinia voi hyödyntää monissa peleissä ja leikeissä. Puustoisella pihalla maja tai puuhun kiinnitettävä keinu toimivat hyvin. Lasten leluille ja pelivälineille on hyvä miettiä valmiiksi oma säilytyspaikka, jotta piha pysyy siistinä vaivattomammin.

Aikuisten ajanviettoa ajatellen haluat ehkä satsata kunnon grilliin, joilla tarjottavat isommallekin porukalle syntyvät vaivatta. Omalle pihalle voi hankkia myös kasvihuoneen, jossa esimerkiksi ruokakasvien kasvatus voi onnistua avomaata helpommin.

Pihan sisustamiseen ja erilaisiin aktiviteetteihin löydät helposti tarvikkeet Hobby Hall -verkkokaupasta. Puutarhanhoitoon liittyvät välineet sopivat hyvin myös esimerkiksi äitienpäivälahjaksi perinteisen kukkakimpun ja kortin lisäksi!