Pikalaina vai joustoluotto pankista?

Monella tulee elämässä tilanteita, jolloin lainaa tarvitaan arjen joustoa varten.

Kun rahantarve on kiireellinen, voi monella nopeaa lainaa hakevan unohtua, että myös nopeaa lainaa voi saada alhaisella korolla pankista.

Pankkien tarjoama pikalaina on normaali kulutusluotto, jota myönnetään säännöllisiä tuloja vasten. Lähes aina netistä nostettava nopea vakuudeton laina on pankin tarjoama kulutusluotto, jossa lainan korko voi usein olla alle 10%.

Monella on käytössä myös erilaisia joustoluottoja, jossa laina on limiitti muotoinen - kuten luottokortissa. Joustoluotto on hyvin käytännöllinen lainatuote, kun lainaa halutaan nostaa säännöllisesti pienissä erissä tilille.

Pikalaina auttaa nopean rahan tarpeeseen

Pikalainaa voidaan nostaa lyhytaikaiseen tai pidemmäksi aikaa - se on nopea ja helppo ratkaisu arjen haasteisiin. Pikalainan nostaminen pankista on mahdollista, kun hakijalla on riittävästi työtuloja lainaa varten.

Pikalainan nostaminen tilille edullisesti on hyvin mahdollista, sillä suurin osa pankeista tarjoaa nopeaa nettilainaa kuluttajille. Lainaa varten ei tarvita mitään vakuuksia, sillä pelkkä omakohtainen henkilötakaus on riittävä.

Lainaa voidaan nostaa joustavasti käyttöön mihin tahansa itse valittuun käyttötarkoitukseen, sillä pankit eivät rajoita lainan käyttöä. Tärkeintä on, että nostettava lainasumma ei ole liian suuri takaisinmaksettavaksi pankille myöhemmin.

Pikalaina maksetaan kerralla tilille

Pikalaina on normaali kulutusluotto eli kertalaina. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että haettava lainasumma nostetaan kerralla tilille. Lainaa voidaan hakea 1 000 - 60 000 euroa, jolloin lainalle voidaan tarjota maksuaikaa 1 - 15 vuotta.

Pikalainaa maksetaan takaisin kuukausittain kiinteällä maksuerällä. Kuukausierän suuruuteen vaikuttaa nostettava lainamäärä, kustannukset ja maksuaika.

Lainan kustannukset koostuvat korosta, tilinhoitomaksusta ja mahdollisesta avausmaksusta. Todellinen vuosikorko pankkien pikalainoissa vaihtelee 4,5 - 30 % välillä.

Joustoluottoa ei tarvitse nostaa yhdellä kerralla tilille

Joustoluotto on lainatuote, jossa lainaa voidaan nostaa tilille tiettyyn maksimi lainamäärään asti. Se eroaa pikalainoista siten, ettei lainaa tarvitse nostaa yhdellä kertaa tilille. Joustoluotto sopiikin hyvin kuluttajalle, jolla lainatarve kerralla on pieni ja jatkuva.

Lainan korko, kustannukset ja maksuaika määritellään aina lainasopimuksessa. Usein joustoluottoa myönnetään 2 000 - 5 000 euroa, joten se sopii pienempiin lainatarpeisiin.

Joustoluoton takaisinmaksu tapahtuu kuukausierissä, jotka sisältävät sekä lainan koron että lyhennyksen. Lainaaja voi maksaa takaisin koko lainan kerralla tai erissä.

Joustoluotolla joustoa arkeen

Joustoluoton hyötynä ovat nopeus ja joustavuus. Sen suurin hyöty ja ero normaaliin pikalainaan on se, että joustolainaa ei tarvitse nostaa yhdellä kertaa tilille. Näin joustoluottoa voidaan nostaa tilille vaikka vain muutama sata euroa, vaikka myönnetty lainamäärä olisi 3 000 - 5 000 euroa.

Joustoluotto on limiitti muotoinen laina. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että lainaa voidaan nostaa takaisin tilille - sitä mukaan kun lainaa on maksettu pankille takaisin. Esimerkiksi kun joustoluottoa maksetaan takaisin pankille, voidaan maksun jälkeen lainata rahaa takaisin tilille limiittirajan puitteissa.

Limiittiraja määrittää, kuinka paljon lainaa voi olla avoinna pankille. Jos limiittiraja on 4 000 euroa, ei luottomäärä saa koskaan ylittää 4000 euroa. Tyypillinen limiittiraja joustoluottoon on pankista riippuen 2000 - 5 000 euroa.

Normaalissa kulutusluotossa alhaisempi korko kuin joustoluotossa

Vaikka joustoluotto on hyvin kätevä lainatuote monelle, on sen kustannukset korkeammat kuin normaalissa pankin pikalainassa eli kulutusluotossa.

Käytännössä joustoluoton hinta koostuu korosta, nostopalkkiosta ja tilinhoitomaksusta. Näiden kustannusten todellinen vuosikorko voi olla huomattavasti korkeampi kuin tavallisen kulutusluoton, joten usein edullisempi vaihtoehto on valita normaali kulutusluotto joustoluoton sijaan.

Joustoluoton etuina on se, ettei rahaa tarvitse nostaa heti käyttöön. Pikalainassa kuluttajan tulee tietää tarkkaan oma lainatarve, sillä rahat nostetaan heti yhdellä kerralla tilille. Jos lainarahalle ei ole heti käyttöä, maksetaan nostetusta lainasta turhaan korkoa. Tällöin joustoluottoa voi olla sopivampi lainatuote - mikäli vakuudetonta lainaa tarvitaan enemmänkin turvaksi yllättäviin kuluihin, mutta välitöntä lainatarvetta ei ole heti suuremmalla summalle.

Pikalaina vai joustoluotto? Ota huomioon nämä asiat

Pikalaina ja joustoluotto ovat molemmat vakuudettomia lainoja, joten ne sopivat hyvin nopeisiin ja äkillisiin lainatarpeisiin. Koska molempia lainatuotteita voi käyttää joustavasti mihin tahansa, ovat suurimmat erot lopulta lainojen kustannukset.

Paras tapa selvittää itselle sopiva lainatuote on kilpailuttaa eri pankit ja luotonantajat. Yleensä paras lainatuote on se, johon saadaan alhaisimmat kulut. Jos saat parempia tarjouksia pikalainalle kuin joustoluotolle - kannattaa usein valita normaali vakuudeton laina käyttöön.

Nordsekin lainavertailun avulla voit kilpailuttaa yhdellä hakemuksella kaikki vakuudettomat lainat, joten eri lainatuotteiden vertailu on hyvin helppoa ja nopeaa.

Todellinen vuosikorko määrittää parhaan lainatuotteen

Todellinen vuosikorko paljastaa edullisimman lainan. Tällöin luotonhakijan kannattaa valita se lainatuote, jossa on alhaisimmat kokonaiskulut eli todellinen vuosikorko.

Lainavertailun avulla voidaan vertailla myös yksittäisiä kuluja keskenään. Lainojen merkittävimmät kulut ovat korko, tilinhoitomaksu sekä avauspalkkiot. Jos laina aiotaan maksaa nopeammin takaisin kuin maksusuunnitelmassa on tehty, voi avauspalkkion suuruus vaikuttaa merkittävästi siihen, mikä on edullisin lainatuote.

Lainan kuukausierä kannattaa valita itselle sopivaksi, jolloin lainan takaisinmaksu pankille ei aiheuta ongelmia. Yleinen virhe on ottaa lainaan liian suuri kuukausierä, jolloin lainan takaisinmaksuun tarvitaan säännöllisesti joustoja.

Kilpailuttamalla pankit yhdellä lainahakemuksella voidaan nopeasti selvittää, mistä saadaan edullisin vakuudeton laina itselle käyttöön.