Reissuun luottavaisin mielin: näin matkustat koiran kanssa turvallisemmin

Matkustaminen voi olla stressaava kokemus sekä ihmisille että eläimille. Automatkoihin varustautuminen on kuitenkin helppoa, eikä tarvittavat turvavälineet koirien matkustamiseen ole kalliita.

Lue vinkit koiran kanssa matkustamiseen alta, ja teet seuraavasta reissustasi stressittömämpi.

Miksi vapaana olevan koiran kanssa on vaarallista matkustaa?

Matkustaminen ilman kuljetushäkkiä voi olla vaarallista sekä lemmikillesi että ajoneuvon matkustajille. Onnettomuudet eivät ole ainoa riskitekijä koiran kanssa matkustaessa. Tiedosta ainakin nämä mahdolliset riskit, kun koira on vapaana matkustamossa.

Loukkaantuminen - Jos joudut jarruttamaan äkillisesti tai joudut onnettomuuteen, vapaana autossa oleva lemmikkisi voi loukkaantua jo pienemmässäkin äkkipysähdyksessä. Kolaritilanteessa pienemmästäkin koirasta tulee iso riski myös muille matkustajille.

Häiriötekijät – Vapaana olevat lemmikkieläimet voivat helposti häiritä kuljettajaa, mikä johtaa onnettomuuksiin ja loukkaantumisiin. Varsinkin korkeaenergisten koirien vapaana pitäminen voi olla todellinen riski paitsi lemmikille, myös muille matkustajille.

Pakeneminen – Pitkän ajomatkan jälkeen innokkaimmilla koirilla on kiire ulos autosta jaloittelemaan. Vapaana autossa oleva koira voi helposti karata ja joutua pulaan, kun ovi avataan.

Helppo tapa ehkäistä näitä vaaroja on hankkia koiran turvavyöt tai tukeva kuljetushäkki. Kuljetushäkki on helppo sijoittaa automalleihin, joissa takaluukkuun on avoin pääsy myös takapenkiltä.

Näin totutat koirasi matkustamaan kuljetushäkissä

Jos et ole koskaan aiemmin matkustanut lemmikkisi kanssa, on tärkeää totuttaa se kuljetushäkkiin ennen matkaa. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla lemmikkisi voi totutella uuteen kuljetuspaikkaansa:

Anna koiran tutustua kuljetushäkkiin - Ihannetapauksessa lemmikkisi tulisi esitellä matkahäkkiinsä viikkoja tai jopa kuukausia ennen matkaa. Sijoita häkki niin että lemmikilläsi on sinne vapaa pääsy, ja anna lemmikkisi tutkia sitä itse. Voit myös jättää häkkiin herkkuja ja leluja rohkaistaksesi sitä menemään häkkiin.

Tee kuljetushäkistä mukava paikka olla - Lemmikkisi hyväksyy matkahäkin todennäköisemmin, jos se on mukava ja viihtyisä. Lisää häkkiin pehmeä peitto tai tyyny sekä lemmikkisi lempileluja.

Ruoki lemmikkiäsi häkissä - Toinen tapa saada lemmikkisi viihtymään matkahäkissä on ruokkia sitä häkissä. Aloita sijoittamalla ruokakuppi häkin viereen ja siirrä se sitten vähitellen sisälle asti.

Tee lyhyitä matkoja - Kun lemmikkisi on tottunut kuljetushäkkiin, tee sen kanssa lyhyitä matkoja ympäri kaupunkia, jotta se tottuu matkustamaan häkissä. Aloita muutamasta minuutista ja lisää aikaa vähitellen. Myös kuljetushäkkiin menoa voi harjoitella, etenkin jos käytössä on pysyvästi autossa oleva alumiininen kuljetushäkki.

Palkitse hyvästä käytöksestä – Muista palkita koiraasi esimerkiksi pienillä herkuilla ja kehuilla, kun se osaa itse mennä kuljetushäkkiin, ja kun se käyttäytyy hyvin häkissä ollessaan.

Muista reissussa aina myös, että koiraa tai muita lemmikkejä, ei tule jättää autoon yksin varsinkaan lämpiminä kesäpäivinä. Ottakaa koirakaverin tarpeet huomioon myös pysähdysten määrässä.

Kuljetushäkit turvalliseen matkustamiseen löydät helposti Preeco.fi verkkokaupasta